Ako si vybrať správnu externú nabíjačku

Ako si vybrať správnu externú nabíjačku

Power banky, po slovensky externé nabíjačky sa v posledných rokoch pýšia veľkej popularite. Populárne sú hlavne u cestovateľov no taktiež ich môže využiť každý, kto chce mať záruku, že jeho zariadenie bude mať batériu počas celého dňa. Power banky sa líšia nie len veľkosťou a výzorom, no taktiež napríklad počtom a typom vstupov. Preto je potrebné pred nákupom poznať jej špecifiká, aby ste si kúpili nabíjačku, ktorá vám bude najviac vyhovovať.


Nabíjacia kapacita externej nabíjačky

Pri výbere power banky by ste mali v prvom rade venovať pozornosť jej nabíjacej kapacite. Tá sa meria v miliampér hodinách, ktoré majú značku mAh. Ak chcete používať externú nabíjačku len na núdzové nabitie smartfónu, postačí vám aj menšia, menej ako 10 000 mAh. V prípade, ak chcete nabíjať tablet prípadne chcete nabiť smartfón viackrát, odporúčame nabíjačku s viac ako 10 000 mAh. 

Tip: Batéria každého zariadenia má určitú hodnotu mAh. Tú si viete jednoducho pozrieť a na základe toho si viete kúpiť externú nabíjačku, ktorá vám bude vyhovovať najviac. Napríklad taký Apple iPhone 12 Pro max má kapacitu 3687 mAh. Samsung Galaxy S20 FE má kapacitu 4500 mAh. Do úvahy ale treba zobrať aj to, že kapacita power banky je v skutočnosti približne 2/3 jej skutočnej kapacity. Ostatná energia sa stráca pri nabíjaní, hlavne kvôli teplote. To znamená, že power banka s kapacitou 20 000 mAh má v skutočnosti necelý 14 000 mAh. Na základe toho nám vyplýva, že s takouto power bankou by sme smartfón Samsung Galaxy S20 FE (kapacita batérie 4,500 mAh) nabili 3 krát.  Aj keď sa nejedná o presný výpočet, 2/3 priemer je priemerný odhad. 


  • Menej ako 10 000 mAhPower banky, ktoré majú menej ako 10 000 mAh slúžia výlučne na nabitie smartfónov. Ten nabijú približne 1 krát. Sú menšie, ľahšie a vhodné na to ich mať stále pri sebe, ak budete potrebovať súrne nabiť váš smartfón v občasných, núdzových situáciách

  • 10 000 mAhNabíjačka s kapacitou 10 000 mAh má podľa pravidla dvoch tretín aktuálnu kapacitu okolo 6,660 mAh. Väčšinu najnovších smartfónov ňou nabijete 1,5 krát. Aj keď staršie smartfóny majú kapacitu aj 2 000 mAh, tie novšie majú kapacitu približne 4 000 mAh. Preto je vždy potrebné poznať kapacitu svojho smartfónu. Takáto nabíjačka je vhodná v prípade, ak chcete nabíjať jedno zariadenie. Ak už ale rozmýšľate nad nabíjačkou, ktorú budete potrebovať aj na nabíjanie napríklad Bluetooth slúchadiel, jednoznačne odporúčame nabíjačku s vyššou hodnotou mAh.

  • 20 000 mAh - Nabíjačky s touto kapacitou sú už vhodné aj na nabíjanie tabletov či laptopov. Opäť je dôležité poznať kapacitu svojho tabletu či smartfónu. Napríklad Samsung Galaxy Tab S 10.5 má kapacitu 7,900 mAh, a nabíjačka s kapacitou 20 000 mAh ho nabije 2 krát. Pri laptopoch a notebookoch je priemer okolo 8 000 mAh. Takáto nabíjačka je vhodná aj v prípade, ak chcete nabíjať viac zariadení súčasne prípade, ak sa chystáte na dlhšie cesty

  • 30 000 mAh – Ide o nabíjačky, ktoré sú väčšie, ťažšie, no sú skvelým riešením na dlhé cesty, nabíjanie viacerých zariadení súčasne, prípadne na nabíjanie vysokokapacitných zariadení, akými sú napríklad laptopy – tie dokážu nabiť viac krát po sebe.


Zistite, koľko má power banka nabíjacích portov 

Každá power banka má minimálne jeden nabíjací port. V prípade, ak ste často na cestách s priateľmi alebo rodinou, určite budete potrebovať externú nabíjačku s viacerými portami, aby ste mohli naraz nabíjať všetky zariadenia. Viac portov sa zíde aj v prípade, ak budete nabíjať naraz smartfón a ďalšie zariadenie, akým sú napríklad Bluetooth slúchadlá. Dnes majú nabíjačky okrem USB portov taktiež porty na USB Type C, čo je ďalšia výhoda.


Rýchlosť nabíjania power banky

Ďalší z dôležitých faktorov pri výbere nabíjačky je rýchlosť nabíjania. Nejde len o to, ako rýchlo sa nabije ale aj o to, ako rýchlo nabije vaše zariadenie. Kvalitné power banky majú port vybavený technológiou Quick Charge, ktoré dopomáhajú k čo najrýchlejšiemu dobíjaniu. Externá nabíjačka rýchlosťou nenahradí sieťovú nabíjačku, no vďaka technológii Quick Charge sa k tomu môžu aspoň priblížiť. Pri rýchlosti nabíjania sa pozeráme na dva prúdy – výstupný prúd a výstupný prúd.

  • Výstupný prúd sa udáva v ampéroch, ktorého skratka je A. Čím viac ampérov, tým rýchlejšie bude vaše zariadenie nabité.

  • Vstupný prúd ovplyvňuje, ako rýchlo sa nabíjačka dobíja. Taktiež sa uvádza v ampéroch. Aj tu platí pravidlo, že čím vyšší bude vstupný prúd, tým rýchlejšie bude powerbanka nabitá.


Ostatné odporúčania:

  • Vyberte si power banku s LED obrazovkou. Niektoré, hlavne tie s menšou kapacitou často neobsahujú LED obrazovku a vy tak neviete, na koľko percent je nabíjačka nabitá a koľko vydrží. Stačiť môžu aj LED diódy, ktoré taktiež znázorňujú stav nabitia.

  • Uistite sa, či nabíjačka obsahuje potrebné káble. V prvom rade ide o kábel potrebný na jej samotné nabitie, a vy ju tak môžete začať používať hneď po rozbalení.

  • Dávajte si pozor na hmotnosť a rozmery. Je treba si premyslieť, či idete používať nabíjačku, ktorú chcete zobrať do kabelky cestou do roboty alebo ju beriete na dlhší výlet. Logicky sú baterky s väčšou kapacitou väčšie a hlavne ťažie, preto treba brať do úvahy aj tieto dva parametre.

  • Ak máte smartfón, ktorý podporuje bezdrôtové nabíjanie, môžete zvoliť bezdrôtové externé nabíjačky. Tak vám opadne starosť, že musíte mať so sebou vždy kábel.

  • Pre tých, ktorý kupujú power banky na pobyt v prírode odporúčame, aby si zaobstarali power banku so svietidlom.
     

Power Bank 20 000 mAh – náš tip

Spomedzi všetkých externých nabíjačiek, ktoré ponúkame sa najväčšej popularite teší power banka od značky BASEUS. Tá ponúka niekoľko výhod:

  • Kapacita 20 000 mAh zabezpečí, že nabije aj väčšie zariadenia a to hneď niekoľko krát.

  • Môžete nabíjať až 3 zariadenia súčasne – obsahuje 2 USB porty a jeden port USB Type C.

  • Vhodná je aj pre prenosné počítače - vďaka portu USB-C PD môžete napájať svoj laptop alebo prenosný počítač.

  • Podporuje technológiu 3.0 QUick Charge, vďaka čomu sa vaše zariadenie nabije extra rýchlo.

  • Power banka je odolná a spoľahlivá -  je vyrobená z vysoko kvalitných materiálov - ABS a PC.

  • LED displej vždy ukáže aktuálny stav jej nabitia, a tak sa nikdy nestane, že vás prekvapí vybitá nabíjačka.

  • Má až osem úrovní ochrany - ochrana proti nadmernému prúdu, preťaženiu, prepätiu, preťaženiu, nadmernému vybitiu, prehriatiu, skratu a ochrane elektromagnetického poľa.

  • Pozrite si detalnejší popis BASEUS PARALLEL Nabíjačky

 


Pri výbere power banky sa musíte zamyslieť nad tromi základnými otázkami. Pre koľko ľudí a koľko zariadení chcete nabíjaču kúpiť a taktiež, o zariadenia akého typu ide. Ak chcete nabíjať smartfón, budete vám stačiť menšia nabíjačku ako pri nabíjaní tabletu. Taktiež treba myslieť na to, že ak máme viac zariadení, je nevyhnutné kúpiť si externú nabíjačku s viacerými portmi a vyššou kapacitou. Pre tých, ktorý si potrpia na pohodlnosť zas môžu siahnuť po bezdrôtovej externej nabíjačke a tí, ktorí sú často v prírode môžu využiť nabíjačky s baterkou.