Ako funguje bezdrôtová nabíjačka na mobil?

Potreba nabíjať mobilné zariadenia takmer každý deň nás núti používať a skladovať nabíjací kábel. Ešte pred pár rokmi bola čerešničkou na torte” skutočnosť, že každý výrobca dodával k mobilu unikátnu nabíjačku spolu s káblom. V domácnostiach alebo pri cestovaní sa tak hromadili koncovky rôznych druhov a typov, ktoré neboli navzájom kompatibilné.


Situácia sa ale zmenila, a dnes je okrem univerzálnych nabíjacích káblov k dispozícii technológia bezdrôtového nabíjania – nepraktickým, večne zamotaným a polámaným káblom odzvonilo. Spísali sme pre vás, ako funguje technológia bezdrôtového nabíjania, kde všade ju možno využiť a tiež výhody, aj prípadné nevýhody. Pridávame aj skvelé tipy na bezdrôtové nabíjačky do domácnosti či kancelárie, nezabudli sme ani na nabíjačky do auta

Ako funguje bezdrôtová nabíjačka

Princíp fungovania bezdrôtového nabíjania bol vymyslený už pred vyše storočím, postaral sa oň vynálezca Nikola Tesla. Technológia nachádza plnohodnotné uplatnenie až po prelome do súčasného tisícročia. 


Prenos elektrickej energie vzduchom je postavený na elektrických cievkach, ktoré sa nachádzajú v nabíjačke aj mobile. Na prenos elektriny medzi cievkami stačí, aby bola do elektrickej siete zapojená iba jedna z cievok – tá, ktorá je súčasťou nabíjačky. 


V momente priblíženia cievok vzniká efekt elektromagnetickej indukcie, ktorý je zodpovedný za prenos elektrickej energie. Na rovnakom princípe funguje aj populárny kuchynský spotrebič – indukčná varná doska. 


Bezdrôtovo je možné nabíjať mobily, tablety, aj rôzne nositeľné a smart zariadenia. Pri prenose elektrickej energie vzduchom ale vznikajú energetické straty. Preto je v súčasnosti možné efektívne nabíjať mobily maximálne na vzdialenosť 1 cm. 


Zbavte sa otravných káblov raz a navždy, práve vďaka bezdrôtovým nabíjačkám


Bezdrôtová nabíjačka na mobil 

V súčasnosti sa bezdrôtové nabíjanie uskutočňuje podľa štandardu Qi, ktorý sa presadil na úkor iných. V prípade, že chcete mať istotu kompatibility s rôznymi výrobcami, hľadajte na mobile aj bezdrôtovej nabíjačke práve tento nápis alebo symbol.  


Bezdrôtová nabíjačka na mobil sa môže stať dizajnovým doplnkom v obývačke alebo na nočnom stolíku. Pre spustenie nabíjania postačí mobil priložiť na nabíjačku, o nič iné sa starať nemusíte. Celý proces nabíjania aj ukončenia prebieha automaticky. 


Pri výbere bezdrôtovej nabíjačky na mobil sa oplatí všimnúť si parameter výkonu, ktorý sa udáva vo wattoch (W). Čím je výkon nabíjačky vyšší, tým rýchlejšie a kratšie bude každé nabíjanie.


Bezdrôtová nabíjačka CHOETECH, je perfektným riešením pre tých, ktorí potrebujú nabíjanie a praktickú funkciu stojanu v jednom. Využitie si nájde doma vedľa pracovného počítača alebo aj v kancelárii, hneď vedľa monitora. V balení sa nachádzajú hneď dve nabíjačky s výkonom 10W. 


Hliníková konštrukcia a tvrdené sklo – to je bezdrôtová nabíjačka BASEUS. Okrem minimálnej váhy je ďalšou prednosťou zvýšený výkon nabíjania až na 15W. Nabíjačka obsahuje ochranu pred prehriatím aj preťažením, súčasťou je aj technológia Fast Charge. K dispozícii sú biely, čierny aj transparentný variant.


Apple iPhone bezpečne a zároveň pohodlne nabijete vďaka nabíjačke DUDAO, ktorá okrem čistého dizajnu disponuje výkonom 15W. V balení sa nachádza sieťový adaptér, ktorý zvýši výkon nabíjania až na 20W. To, že je nabíjačka určená špeciálne pre zariadenia Apple, indikuje aj systém MAGSAFE – nabíjačka sa vďaka magnetom umiestni na svoje miesto s dokonalou presnosťou.


Bezdrôtová nabíjačka do auta

Pri cestovaní automobilom sa niektorí vodiči radi spoľahnú na navigáciu v mobilnom telefóne. Keďže tento spôsob používania mobilu v aute je energeticky mimoriadne náročný, bezdrôtová nabíjačka do auta sa stáva nutnosťou. Nabíjačku do auta odlíšite jednoducho vďaka držiaku na mobil, ktorý obsahuje ukotvenie na palubnú dosku aj uchytenie pre mobil. Tento systém zabezpečí, že mobil bude pevne držať na svojom mieste a do rúk sa počas šoférovania nebudú pliesť žiadne káble.


Držiak do auta s funkciou bezdrôtového nabíjania BASEUS je ľahký, pevný a výkonný. Hliníková zliatina spolu s tvrdeným sklom budú ozdobou interiéru každého automobilu. Nabíjačka obsahuje LED indikáciu plného nabitia.


Výkonné a elegantné bezdrôtové nabíjanie – to je nabíjačka DUDAO F3 Pro. Kvalitné materiály nedegradujú dizajn interiéru a do držiaka ja možné vložiť akékoľvek zariadenie do veľkosti 6,5". Výkon nabíjačky je až 15W, a preto bude počas jazdy každý mobil nabitý rýchlejšie.

BASEUS GRAVITY Držiak do auta s bezdrôtovým nabíjaním čierny

Special Price 24,90 € Regular Price 26,40 €
SKLADOM - ODOŠLEME DO 24 HODÍN

BASEUS JELLY Bezdrôtová nabíjačka 15W žltá

19,90 €
SKLADOM - ODOŠLEME DO 24 HODÍN

DUDAO A10B Bezdrôtová nabíjačka 10W biela

Special Price 15,90 € Regular Price 19,90 €
SKLADOM - ODOŠLEME DO 24 HODÍN

JOYROOM JR-A23 Bezdrôtová nabíjačka 15W čierna

Special Price 19,90 € Regular Price 24,90 €
SKLADOM - ODOŠLEME DO 24 HODÍN

JOYROOM JR-A28 Bezdrôtová nabíjačka 15W čierna

Special Price 19,90 € Regular Price 23,90 €
SKLADOM - ODOŠLEME DO 24 HODÍN

JOYROOM JR-A28 Bezdrôtová nabíjačka 15W biela

Special Price 19,90 € Regular Price 23,90 €
SKLADOM - ODOŠLEME DO 24 HODÍN

DUDAO A10 Pro Bezdrôtová nabíjačka so stojanom 15W

Special Price 23,90 € Regular Price 29,90 €
SKLADOM - ODOŠLEME DO 24 HODÍN

DUDAO A10H Bezdrôtová nabíjačka 15W

19,90 €
SKLADOM - ODOŠLEME DO 24 HODÍN

Bezdrôtové nabíjanie – áno či nie?

Aj technológia bezdrôtového nabíjania má svoje výhody a nevýhody. V prípade, že ste sa rozhodli pre kúpu bezdrôtovej nabíjačky do auta alebo kancelárie, zvážte aj nasledujúce vlastnosti bezdrôtového nabíjania.

      

Výhody 

Nevýhody

Univerzálnosť/kompatibilita.

Nabíjanie je oproti káblovému pomalšie.

čas nabíjania je dlhší o 30% – 80% 

Telefón sa neprehrieva.

Značné straty energie pri prenose vzduchom.

strata až na úrovni 20%

Žiadne káble. 

Mobil nemožno počas nabíjania používať.

Neničí nabíjací konektor. 

Nabíjačky sú drahšie ako káble.

Automatické vypnutie nabíjania. 

Kvôli cene energií aj nabíjačkám je bezdrôtové nabíjanie nákladnejšie.