Ako správne nabíjať mobil, aby batéria vydržala čo najdlhšie?

Ako správne nabíjať mobil, aby batéria vydržala čo najdlhšie?
Vedeli ste, že ak nabíjate svoj moderný telefón pravidelne na 100 %, spôsobujete tým rýchlejšie starnutie batérie? V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, ktorým chybám sa vyhýbať, aby baterka vo vašom smartfóne vydržala slúžiť čo najdlhšie. Niektoré tipy vás možno prekvapia!

Mnohí používatelia sú stále zvyknutí na staršie verzie batérií, ktoré obsahovali nikel. Tie trpeli na viacero nedostatkov, pričom jedným z nich bol tzv. pamäťový efekt. Ak ste baterku pravidelne nenabili na 100 % a nevybili na nulu, postupne „zabudla“ na svoju pôvodnú kapacitu a jednoducho ju stratila. Moderných lítiových batérií sa však tento problém netýka. Práve naopak, úplne vybíjanie a nabíjanie im škodí.

Pohybujte sa v rozpätí 20 – 80 %

Lítiové batérie, ktoré sa používajú prakticky vo všetkých moderných smartfónoch, majú v priemere životnosť 500 – 1000 nabíjacích cyklov. To, ako dlho vydrží vaša baterka, závisí najmä od nabíjania.

Odborníci odporúčajú, že batériu v telefóne by ste mali mať vždy nabitú na minimálne 20 a maximálne 80 %. Pri dobíjaní na 100 %, respektíve, vybíjaní pod 20 %, dochádza k väčšiemu opotrebúvaniu. Baterka postupne stráca svoju pôvodnú kapacitu, v dôsledku čoho sa telefón rýchlejšie vybíja.

Nabíjajte často a po menších kúskoch

Lítiovej baterke vôbec neprekáža, ak ju nabíjate aj 5-krát denne. Základné pravidlo je, aby ste sa držali v optimálnom intervale nabitia 20 – 80 %. Preto nemusí byť dobrým nápadom nabíjať počas noci. Samozrejme, ak občas dobijete svoje zariadenie na 100 %, nič vážne sa nestane. Avšak, vyhýbajte sa tomu, aby ste takto postupovali pravidelne. Nabíjačky pre všetky typy mobilných telefónoch nájdete v kategórii Nabíjačky na mobilné telefóny.

Praktický tip: Keď budete telefón dobíjať veľmi často, môže sa rýchlejšie opotrebovať nabíjací konektor. Práve preto stojí za zváženie bezdrôtová nabíjačka, ak ju vaše zariadenie podporuje.

Pozor na teplotu

Na rýchlosť opotrebúvania baterky vplýva aj teplota, v ktorej nabíjate a používate svoj telefón. Pre lítiové batérie je najvhodnejšie tepelné rozpätie 20 – 30 stupňov Celzia. Najhoršie, čo môžete spraviť, je nabiť telefón na 100 % a následne ho nechať na priamom slnku, kde sa pokojne prehreje aj na vyše 50 °C. Ideálne nie je ani dlhodobé vystavovanie teplotám pod nulou.

Je rýchlo-nabíjanie škodlivé pre batériu?

Rýchlo-nabíjanie samo o sebe nemá negatívny vplyv na baterku. Čo jej však škodí, to je teplo, ktoré sa pri ňom obvykle produkuje. Teda, ak sa neponáhľate a váš telefón podporuje aj nabíjanie menej výkonnými adaptérmi, môžete ich použiť.

Tip na záver: Mnohé telefóny a tablety majú zabudovanú funkciu, ktorá automaticky obmedzí maximálne dobitie batérie na 80 alebo 85 %. Stačí ju jednoducho aktivovať v nastaveniach. K dispozícii sú aj rôzne aplikácie upozorňujúce na dosiahnutie 80 % nabitia.