Prvé nabíjanie telefónu. Ako na to?

Prvé nabíjanie telefónu. Ako na to?

Kúpili ste si nový smartfón a rozmýšľate ako správne začať s jeho používaním. Ako prvé vás často napadne, že ho bude treba prvý krát správne nabiť. Spomeniete si, ako sa to robilo s prvými mobilnými telefónmi. Necháte smartfón úplne vybiť a následne ho naplno nabijete. Je tento spôsob nabíjania stále nutný?

Povedali sme si, že vytiahneme zaujímavú tému pre používateľov smartfónov. A preto vám skúsime objasniť záhadu spojenú so zmätkom z prvého nabíjania vášho smartfónu.

Starší typ batérií NiMH

V pradávnych časoch prvých tlačidlových mobilných telefónov sme boli naučení zariadenie najprv vybiť na nulu a následne ho nabiť na 100%. To bolo nutné pri type batérií s názvom nikelmetalhydridový akumulátor (NiMH). Batéria sa týmto spôsobom akoby natiahla na svoju maximálnu kapacitu. Vďaka tomu váš telefón vydržal na jedno nabitie dlhšie a zvýšili ste tým jeho životnosť.

Okolo roku 2002 sa však väčšina výrobcov rozhodla vymeniť tento typ batérie za novší, modernejší kúsok. A tak sa vo vašom mobilnom telefóne začala čoraz častejšie objavovať Li-ion batéria.

Dnešná Li-ion batéria

Tento druh batérie má niekoľko výhod oproti MiMH. Hlavné z nich by mohli byť menšia veľkosť, nízka schopnosť samovybíjania, možnosť tvarovania a absencia pamäťového efektu. Posledná vlastnosť je presne to, čo ju v rámci našej témy odlišuje od staršej MiMH batérie. Znamená to, že ju nie je potrebné vybiť a doplna nabiť počas prvého cyklu.

Dôležité pri prvom nabíjaní, tak ako počas celkového používania, je používať hlavne originál nabíjačku. Pre istotu si vždy prečítajte manuál od výrobcu. Mohol by vyžadovať špeciálny postup pri prvom nabíjaní.

Záver

Tak sme sa spolu v jednoduchosti pozreli na rozdiel dvoch tipov batérií. Dnes v smartfónoch zriedka alebo nikdy nenájdete iný typ batérie ako Li-ion, čo znamená, že vás nemusí trápiť ako svoj smartfón nabíjate prvý-krát.